Press "Enter" to skip to content

Čo je tlaková níž?

Aktualizované 10. marca 2023

V meteorológii sa tlaková níž vzťahuje na oblasť v atmosfére, kde je atmosférický tlak nižší ako v okolitých oblastiach. Atmosférický tlak je sila, ktorou pôsobí hmotnosť vzduchu v atmosfére na danom mieste. Zvyčajne sa meria v milibaroch (mb) alebo v palcoch ortuti (inHg).

V oblasti s nízkym tlakom sú molekuly vzduchu viac rozptýlené a majú menšiu hmotnosť, ktorá tlačí na zemský povrch. To má za následok relatívny nedostatok vzduchovej hmoty v tejto oblasti a vzduch má tendenciu stúpať a prúdiť do okolitých oblastí vyššieho tlaku. Tento pohyb vzduchu z oblasti vysokého tlaku do oblasti nízkeho tlaku vytvára v atmosfére vietor a počasie.

Oblasti nízkeho tlaku sa často spájajú s oblačným, búrlivým počasím, pretože stúpajúci vzduch v týchto oblastiach môže vytvárať nestabilné atmosférické podmienky, ktoré môžu viesť k vzniku búrok, prudkých zrážok a silného vetra. Okrem toho sa systémy nižšieho tlaku zvyčajne spájajú s nižšími teplotami v zime a miernejšími teplotami v lete, pretože vzduch môže v závislosti od ročného obdobia stúpať a ochladzovať sa alebo klesať a otepľovať sa.

Systémy nízkeho tlaku vzduchu v Európe sú často spojené s tvorbou cyklón, čo sú rozsiahle poveternostné systémy, ktoré zvyčajne prinášajú do regiónu silný vietor a výdatné zrážky. Tieto cyklóny sa môžu formovať nad severným Atlantickým oceánom a potom sa presúvať cez Európu, pričom so sebou prinášajú rôzne poveternostné podmienky.

Jednou z významných charakteristík systémov nízkeho tlaku v Európe je ich tendencia prinášať vlhkosť a mierne teploty. Je to preto, že tlaková níž má tendenciu vytvárať podmienky, ktoré umožňujú teplému a vlhkému vzduchu stúpať a ochladzovať sa, čím sa vytvárajú oblaky a zrážky. Ako vzduch stúpa a ochladzuje sa, môže tiež vytvárať oblasti nestability v atmosfére, čo vedie k búrkam a iným nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Okrem zrážok a miernych teplôt môžu systémy nízkeho tlaku vzduchu v Európe vytvárať aj silný vietor, najmä v pobrežných oblastiach. Je to preto, že tlakový gradient medzi systémom nízkeho tlaku a okolitými oblasťami vyššieho tlaku môže vytvoriť silné prúdenie vzduchu smerom do stredu tlakovej níže.

Celkovo sú systémy nízkeho tlaku vzduchu v Európe bežnou súčasťou počasia v regióne a môžu mať významný vplyv na poveternostné podmienky, ktoré zažívajú obyvatelia tejto oblasti.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *