Press "Enter" to skip to content

Počasie v gréckej mytológii: Božské sily formujúce svet prírody

Aktualizované 4. mája 2023

Grécka mytológia je bohatou a rozmanitou zbierkou príbehov, ktoré často ilustrujú vieru, hodnoty a chápanie sveta okolo seba starými Grékmi. Jedným z fascinujúcich aspektov týchto mýtov je spôsob, akým zahŕňali a vysvetľovali prírodné javy, napríklad počasie. Počasie zohrávalo v mnohých gréckych mýtoch zásadnú úlohu, často odrážalo emócie a zámery bohov alebo formovalo svet v reakcii na ich činy. Prečítajte si rôzne príklady toho, ako sa počasie spomínalo alebo zohrávalo kľúčovú úlohu v gréckej mytológii, čím si môžete osvetliť spojenie medzi prírodným svetom a božstvom v starovekej gréckej kultúre.

Zeus a jeho blesky

Zeus, kráľ bohov, bol spájaný s oblohou a počasím. Bol známy tým, že používal svoje silné blesky na potrestanie tých, ktorí sa mu vzopreli. Búrky a blesky sa považovali za prejav jeho moci a hnevu.

Mýtus o Demeter a Persefone

Demeter, bohyňa poľnohospodárstva a plodnosti, bola zničená, keď jej dcéru Persefonu uniesol Hádes, boh podsvetia. Vo svojom zármutku Démétér zanedbala svoje povinnosti, čo spôsobilo, že zem sa stala neúrodnou a studenou. Tento mýtus sa používa na vysvetlenie vzniku ročných období, pričom Demeterin zármutok a odstup viedli k chladným a drsným zimným mesiacom.

Deukaliónova potopa

V tomto mýte sa Zeus rozhodol potrestať ľudstvo za jeho zlobu zoslaním veľkej potopy, ktorá mala zničiť svet. Deukalión, Prometeov syn, a jeho manželka Pyrtha boli jediní, ktorí prežili túto potopu, ktorú spôsobili nepretržité silné dažde zoslané Dionýzom. Tento mýtus má paralely s inými mýtmi o potope, napríklad s biblickým príbehom o Noemovej arche.

Vrece vetrov v Odysei

V Homérovom epose dostane Odyseus od Eola, boha vetrov, vrece s vetrami, ktoré mu má pomôcť na ceste domov. Členovia Odyseovej posádky však vrece zo zvedavosti otvoria, čím vypustia vetry a spôsobia strašnú búrku, ktorá ich loď vyvedie z kurzu.

Upokojenie vetrov v Argonautike

V tomto starogréckom epose sa Jáson a Argonauti plavia do vzdialenej krajiny Kolchida, aby získali zlaté rúno. Na svojej ceste sa stretávajú so Zrážajúcimi sa skalami, ktoré sa rozbijú o seba vždy, keď sa loď pokúsi prejsť. Argonautom sa podarí prekonať tento zradný priechod s pomocou bohyne Héry, ktorá pošle holubicu, aby preletela cez skaly ako prvá. Holubica stratí len niekoľko chvostových pier a Argonautom sa podarí bezpečne ju nasledovať cez úzku priepasť. Za odmenu bohovia utíšia vietor a more je po zvyšok ich cesty pokojné.

Ikarus
Zdroj: Ron and Joe / Shutterstock.com

Mýtus o Ikarovi a Daidalovi

V tomto príbehu sa Daidalos a jeho syn Ikarus pokúšajú uniknúť z ostrova Kréta tým, že si vyrobia krídla z peria a vosku. Daidalos varuje Ikara, aby neletel príliš blízko k slnku, pretože teplo by mohlo roztopiť vosk, ktorý drží perie pohromade. Ikarus je však príliš vzrušený a vyletí príliš vysoko. Slnečné teplo roztopí vosk a Ikarus spadne do mora a utopí sa. Tento mýtus poukazuje na dôležitosť rešpektovania sily prírodných živlov, ako je slnko, a na potenciálne nebezpečenstvo extrémnych poveternostných podmienok.

Hélios a slnečný voz

Helios, boh slnka, jazdil každý deň na vozíku po oblohe a vytváral denné svetlo. Jeho cesta predstavovala každodenný pohyb slnka a bola zodpovedná za prinášanie svetla a tepla na svet. Tento mýtus ilustruje grécke chápanie vplyvu slnka na počasie a striedanie ročných období.

Boreas, severný vietor

Boreas bol bohom studeného severného vetra a bol zodpovedný za príchod zimného počasia vrátane snehu a mrazu. V jednom mýte uniesol krásnu nymfu Oreithyiu, s ktorou sa neskôr oženil. Manželia mali dvoch synov, Zetesa a Kálesa, ktorí dokázali lietať s pomocou vetra svojho otca. Boreas je príkladom toho, ako Gréci zosobňovali vietor a jeho vplyv na podnebie.

Mýtus o Faethónovi

Faethón, syn Hélia, požiadal svojho otca, či by mohol jeden deň riadiť slnečný voz. Hélios neochotne súhlasil, ale varoval svojho syna pred nebezpečenstvom, ktoré hrozí od silných koní. Faethón nedokázal kone ovládať, a tak slnečný voz vybočil z kurzu a vytvoril extrémne poveternostné podmienky. V niektorých verziách príbehu Faethónova divoká jazda spálila zem, spôsobila suchá a púšte, zatiaľ čo v iných priniesla do niektorých oblastí mrazivý chlad. Tento mýtus zdôrazňuje dôležitosť rovnováhy v počasí a katastrofické následky, ktoré môžu nastať, keď sa naruší prirodzený poriadok.

Harpyje a búrka

V príbehu o slepom prorokovi Fíneovi ho trápili Harpyje, bytosti s telom vtáka a tvárou ženy. Harpyje kradli alebo kazili Fineovi jedlo a nechávali ho hladovať. Jáson a Argonauti sa s Finejom stretli pri hľadaní zlatého rúna a súhlasili, že mu pomôžu. Okrídlení synovia Borea, Zetes a Kalais, zahnali Harpyje, ktoré pritom vyvolali búrku. Tento mýtus poukazuje na to, ako sa silný vietor a búrky často pripisovali činom mýtických bytostí.

V gréckej mytológii bolo počasie často v centre pozornosti, pretože sa považovalo za prejav moci a vôle bohov. Starovekí Gréci zosobňovali rôzne aspekty počasia prostredníctvom rôznych bohov a mýtických bytostí a vpletali ich do príbehov, ktoré zdôrazňovali dôležitosť rešpektovania a pochopenia sveta prírody. Od Diových bleskov po Demeterin vplyv na ročné obdobia – tieto mýty ukazujú prepojenie božského a prírodného sveta a zároveň zdôrazňujú potenciálne nebezpečenstvá a dôsledky extrémnych poveternostných javov. Skúmaním týchto mýtov získavame prehľad o svetonázore starých Grékov a ich hlboko zakorenenej viere vo vplyv bohov na okolitý svet.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *