Press "Enter" to skip to content

Dokážu rosničky naozaj predpovedať počasie?

Aktualizované 11. apríla 2023

Rosničky a vo všeobecnosti žaby sa v rôznych kultúrach už dlho spájajú s predpovedaním počasia, najmä vďaka ich citlivosti na zmeny podmienok prostredia. Pozorovali sa u nich určité prejavy správania, ktoré môžu signalizovať blížiace sa zmeny počasia, a to viedlo k ich používaniu ako symbolu predpovedania počasia. Hoci je dôležité poznamenať, že žaby nie sú skutočnými meteorológmi a ich správanie nie je vedecky dokázanou metódou na presnú predpoveď počasia, stále ide o zaujímavé presvedčenie u ľudí.

Žaby sú ektotermné, čo znamená, že ich telesná teplota sa reguluje podľa okolia. Preto sú citlivé na zmeny teploty, vlhkosti a atmosférického tlaku, ktoré môžu byť indikátorom blížiacich sa zmien počasia. Tu je niekoľko bežných pozorovaní, ktoré sa spájajú s predpovedaním počasia:

Zvýšená aktivita

Je známe, že žaby sú pred dažďom aktívnejšie. Dôvodom je, že dážď pomáha udržiavať vlhkosť ich kože, čo je nevyhnutné pre ich prežitie. Okrem toho sú daždivé podmienky ideálne na rozmnožovanie a hľadanie potravy, pretože prinášajú množstvo hmyzu, ktorým sa žaby živia.

Kŕkanie

Žaby môžu začať častejšie kŕkať pred dažďom alebo búrkou. Predpokladá sa, že toto správanie je spôsobené zmenou vlhkosti a tlaku vzduchu. Je však dôležité poznamenať, že žaby kŕkajú aj z rôznych iných dôvodov, napríklad na určenie teritória a prilákanie partnerov.

Šplhanie

Niektoré druhy žiab boli pred dažďom pozorované, ako šplhajú vyššie na rastliny, stromy alebo iné štruktúry. Predpokladá sa, že toto správanie súvisí s vyhýbaním sa záplavám alebo s prípravou na priaznivejšie podmienky, ktoré prichádzajú s dažďom.

Skrývanie

Naopak, niektoré žaby možno pred búrkou pozorovať, ako sa ukrývajú v puklinách alebo norách. Predpokladá sa, že toto správanie je mechanizmom na prežitie, aby sa ochránili pred nepriaznivým počasím.

Rosnička

Spojenie medzi žabami a predpovedaním počasia má hlboké korene v rôznych kultúrach a folklóre na celom svete. Niektoré z týchto predstáv a zvykov pretrvali stáročia, aj keď meteorologická veda výrazne pokročila. Poďme preskúmať niekoľko historických a kultúrnych príkladov toho, ako boli žaby spojené s predpovedaním počasia:

Staroveký Rím

V starovekom Ríme sa verilo, že žaby dokážu predpovedať nielen počasie, ale aj prírodné katastrofy, napríklad zemetrasenia. Rímsky prírodovedec Plínius Starší písal o žabách a ich údajnej schopnosti vycítiť zmeny v atmosfére vo svojej encyklopédii Naturalis Historia.

Európsky folklór

V európskom folklóre sa už stáročia predpokladá, že žaby predpovedajú zmeny počasia. Niektorí ľudia verili, že žabie kvákanie môže znamenať blížiaci sa dážď, iní si mysleli, že žaby pred búrkou vylezú vyššie na rastliny alebo stavby, aby unikli stúpajúcej hladine vody.

Japonsko

V japonskej kultúre je žaba symbolom šťastia a spája sa s bezpečným cestovaním a možnosťou bezpečného návratu domov. Žaby sú tiež spojené so šintoistickým božstvom dažďa, čo ich ďalej spája s javmi súvisiacimi s počasím.

Kultúry pôvodných obyvateľov Ameriky

Niektoré indiánske kmene verili, že žaby majú osobitné spojenie s počasím. Ľudia z kmeňa Pueblo si napríklad mysleli, že prítomnosť žiab je znakom zdravej rovnováhy medzi zemou a oblohou. V niektorých indiánskych kultúrach sa žaby spájali s dažďom a plodnosťou a verilo sa, že ich piesne prinášajú dážď.

Ľudové predpovede počasia

V niektorých vidieckych oblastiach ľudia využívali žaby priamejším spôsobom na predpovedanie počasia. Napríklad umiestnením žaby do sklenenej nádoby s malým rebríkom alebo paličkou sa predpokladalo, že poloha žaby na rebríku alebo paličke môže naznačovať nadchádzajúce počasie. Ak žaba vyliezla vyššie, verilo sa, že signalizuje dážď, zatiaľ čo ak zostala nízko, očakávalo sa pekné počasie. Táto metóda však nemá žiadny vedecký základ a má korene skôr v ľudovej slovesnosti a rôznych poverách.

Hoci žaby môžu vykazovať určité správanie ako reakciu na zmeny prostredia, na toto správanie by sa nemalo spoliehať pri presnom predpovedaní počasia. Moderná meteorológia, ktorá využíva celý rad vedeckých techník a nástrojov, je pri predpovedaní počasia oveľa spoľahlivejšia. Napriek tomu kultúrne presvedčenia a folklór, ktoré sa týkajú žiab ako predpovedí počasia, zostávajú zaujímavým aspektom histórie ľudstva a nášho vzťahu k prírode.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *