Press "Enter" to skip to content

Zimný slnovrat, prvý zimný deň 2023

Aktualizované 24. januára 2024

Zimný slnovrat, astronomická udalosť veľkého významu, predstavuje kľúčový moment na ročnej ceste našej planéty. Táto udalosť, hlboko zakorenená v prirodzenom rytme rotácie Zeme a jej dráhy okolo Slnka, rezonuje v rôznych kultúrach a civilizáciách naprieč dejinami. Pri skúmaní zložitostí zimného slnovratu odhalíme mozaiku vedeckých javov, kultúrnych tradícií a prírodných vplyvov, ktoré ďaleko presahujú obyčajný dátum v kalendári.

V roku 2023 nastáva zimný slnovrat – začiatok zimy – v piatok 22. decembra o 04.27 stredoeurópskeho letného času (SELČ).

Zimný slnovrat je jedným z dvoch slnovratov, ktoré nastávajú každý rok, druhým je letný slnovrat v júni.

Astronomické aspekty

Náklon Zeme

Hlavným dôvodom zimného slnovratu je 23,5 stupňový osový sklon Zeme. Tento sklon spôsobuje, že na rôzne časti Zeme dopadá počas roka rôzne množstvo slnečného svetla.

Poloha Slnka

Počas zimného slnovratu je Slnko na oblohe v najnižšej maximálnej dennej výške. V tento deň je výška Slnka v poludňajších hodinách najnižšia.

Konkrétne načasovanie

Presný okamih zimného slnovratu sa každý rok mení. Nastáva presne v okamihu, keď je osový sklon Zeme najvzdialenejší od Slnka.

Kultúrny význam

Staroveké zvyky

Zimný slnovrat sa oslavuje už tisícročia. Staroveké pamiatky ako Stonehenge v Anglicku a Newgrange v Írsku sú v súlade s východom alebo západom slnka počas slnovratu, čo poukazuje na jeho význam v prehistorických časoch.

Moderné oslavy

Mnohé moderné sviatky a slávnosti spojené so slnovratom majú korene v starovekých tradíciách slnovratu. Napríklad oslavy Vianoc a Chanuky obsahujú prvky ako svetlo a hodovanie, ktoré boli tiež ústrednými prvkami rituálov slnovratu.

Symbolika

Slnovrat často symbolizuje znovuzrodenie a obnovu. Mnohé kultúry vnímali návrat dlhších dní ako čas nádeje a osláv, ktorý predstavuje znovuzrodenie slnka.

Stonehenge

Tradície

Yule

V niektorých pohanských tradíciách sa Yule oslavuje v čase zimného slnovratu so zvyklosťami, ako je Yule log, ktoré symbolizuje svetlo a teplo.

Festival Dongzhi

Vo východoázijských kultúrach sa v čase zimného slnovratu oslavuje festival Dongzhi, ktorý zdôrazňuje rodinnú jednotu a vďačnosť.

Deň svätej Lucie

V škandinávskych krajinách je Deň svätej Lucie sviatkom svetla, ktorý sa oslavuje v decembri a odráža tému svetla, ktoré víťazí nad tmou.

Prírodný vplyv

Sezónne počasie

Slnovrat označuje začiatok zimy, obdobia, ktoré sa vyznačuje chladným počasím, snehom v mnohých regiónoch a kratšími dňami až do rovnodennosti.

Správanie zvierat

Mnohé živočíchy prispôsobujú svoje správanie kratším dňom a dlhším nociam, niektoré sa ukladajú do zimného spánku alebo migrujú.

Život rastlín

Rast rastlín sa v mnohých regiónoch spomalí alebo sa zastaví, pretože sa prispôsobia nižším teplotám a zníženému slnečnému žiareniu.

Vedecké pozorovania

Slnečná veda

Slnovrat je dôležitou udalosťou pre vedcov zaoberajúcich sa výskumom Slnka, pretože im pomáha pochopiť a sledovať obežnú dráhu Zeme a jej osový sklon.

Predlžovanie dní

Po slnovrate sa dni postupne začínajú predlžovať, čo vedie k letnému slnovratu, ktorý má najdlhší deň v roku.

Zimný slnovrat je v podstate hlbokou pripomienkou nepretržitého tanca našej planéty so Slnkom, ktorý ovplyvňuje nielen životné prostredie, ale je hlboko zakorenený aj v ľudskej kultúre a tradícii. Jeho výskyt je univerzálnym fenoménom, ktorý bol pozorovaný, oslavovaný a uctievaný rôznymi spoločnosťami naprieč časom, pričom stelesňuje témy obnovy, nádeje a trvalého cyklu ročných období. Keď pochopíme a oceníme rôzne aspekty zimného slnovratu, hlbšie si uvedomíme zložité prepojenia medzi vesmírom, naším prírodným svetom a tkaninou ľudskej kultúry.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *