Press "Enter" to skip to content

Pred nami je horúci a slnečný víkend, v alpskej oblasti hrozí tornádo

V porovnaní s poslednými dňami si počas víkendových dní aspoň na chvíľu oddýchneme od búrok. Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť, bude síce horúci, ale o niečo suchší a búrky sa budú tvoriť len ojedinele.

Posledné dni sužovali našu oblasť intenzívne búrky. V stredu bola už druhýkrát v tomto roku vydaná najvyššia výstraha SHMÚ pred búrkami, v Hurbanove a v Nitre napršalo až 100 mm zrážok, čo spôsobilo v týchto lokalitách veľké problémy.

Štvrtkové búrky narobili problémy najmä v okolí Zvolena, ale napríklad aj vo väčších európskych mestách ako Praha a Hamburg. Včerajšie búrky boli skôr orografické a nespôsobovali už tak veľké škody.

Dnešné počasie už bude pokojné a teploty vystúpia až na 33°C. Zajtra bude ešte teplejšie, pred studeným frontom k nám vyvrcholí prílev horúceho, pôvodom tropického vzduchu a teploty dosiahnu hodnotu 35°C. Lokálne však stále môže byť na pocit dusno.

Práve spomínaný front začne už dnes ovplyvňovať počasie v západnej Európe a s ním je spojené aj vysoké riziko extrémnych búrok s krupobitím, riziko superciel a možný je aj vznik tornáda, najmä vo večerných hodinách.

Najviac ohrozené je pohraničie Francúzska a Nemecka, západné Švajčiarsko a sever Talianska. Pre túto oblasť platí aj výstraha 3. stupňa od Estofexu a takisto aj najvyššie výstrahy od jednotlivých meteorologických služieb.

Práve kombinácia studeného frontu, tlakovej níže a tropického vzduchu prinesie priaznivý strih vetra a vysoký CAPE index pre vývoj tak extrémnych búrok.

Očakáva sa, že tento front zasiahne v noci z nedele na pondelok aj Slovensko. Situáciu budeme sledovať.

Zdroje úvodného obrázka: Estofex.org, Freepik – Flaticon

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *