Press "Enter" to skip to content

Prichádza prvá tohtoročná vlna horúčav

Slovensko sa dostáva na zadnú stranu tlakovej výše nad Stredomorím, čo je u nás typická letná situácia pre prúdenie tropického vzduchu od juhozápadu.

Už zajtra pri prevažne slnečnej oblohe teploty vyskočia nad 30°C. Ojedinele sa však vyskytnú aj prehánky alebo búrky, takže na pocit môže byť lokálne aj dusno.

Najvyššie teploty sa očakávajú v stredu, keď k nám bude vrcholiť prúdenie tropického vzduchu od juhozápadu a teploty môžu dosiahnuť až 35°C, čo je na jún veľmi vysoká teplota. Aj v tento deň sa môžu vyskytnúť ojedinelé búrky a na pocit tak môže byť dusno.

Model ALADIN dokonca na stredu predpovedá až hodnotu 37°C, no táto predpoveď sa s ostatnými modelmi nezhoduje, takže teplota pravdepodobne nedosiahne viac ako 35°C. Predpoveď však poukazuje na veľký rozsah územia, ktoré zasiahnu vysoké teploty.

Extrémna predpoveď modelu ALADIN na stredajšie popoludnie
Zdroj: SHMÚ

Štvrtok sa bude niesť v znamení prechodu nevýrazného studeného frontu, ktorý prejde severnou polovicou územia a prinesie aj zväčšenie oblačnosti a zmiernenie teploty. Na juhozápade bude ochladenie len minimálne, teploty tu opäť presiahnu 30°C.

V piatok sa pred ďalším studeným frontom znovu obnoví prúdenie pôvodom tropického vzduchu a teploty môžu opäť atakovať hodnotu 35°C.

Očakáva sa, že tento týždeň sa prvýkrát na Slovensku vyskytne aj tropická noc, kedy teplota neklesne pod 20°C. Čakajú nás teda náročné dni, pri ktorých je potrebné dodržiavať pitný režim a nepreťažovať organizmus.

Vlna horúčav sa pravdepodobne skončí cez víkend. Spomínaný studený front by mal priniesť aj výraznejšie zrážky a zmiernenie teplôt pod hodnotu tropickej tridsiatky. Situáciu budeme aktualizovať.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *