Press "Enter" to skip to content

Studený front priniesol ochladenie s búrkami, padal špinavý dážď

V brázde nízkeho tlaku dnes naprieč Slovenskom postupuje studený front. S ním spojený dážď a búrky ovplyvňovali dnešné počasie už od skorých ranných hodín.

Zrážky v priebehu dňa postupovali smerom na východ a za frontom sa popoludní v západnej polovici aj vyčasilo. Najviac zrážok spadlo v oblasti Pohronia a Liptova a celkovo na našom území udrelo niekoľko tisíc bleskov.

Dážď, ktorý dnes padal, zanechával stopy na autách, pretože tak povediac spláchol saharský prach z predošlých dní. Takúto kombináciu dažďa so saharským prachom označujeme ako špinavý dážď.

Na západnom a strednom Slovensku sa už za frontom o niečo ochladilo a teploty dosahujú hodnotu 26°C. Postupne by sa malo vyčasiť aj na zvyšku územia a teploty by v najbližších dňoch mali byť príjemne letné, pár stupňov pod hranicou 30°C.

Búrky v týchto chvíľach ešte doznievajú na východnom Slovensku, kde je stále pomerne teplo a dusno. Počas noci sa ešte očakáva príchod ďalších búrok z Maďarska práve do tejto časti našej krajiny. Tieto búrky môžu byť aj výdatnejšie a platia pred nimi výstrahy vydané už počas včerajšieho dňa.

Prechod studeného frontu ovplyvnil počasie aj v okolitých európskych krajinách. Vo Švajčiarsku povodne odrezali od sveta obľúbené stredisko Zermatt.

Búrky boli podľa očakávania intenzívne aj v Česku a v Poľsku. Našich severných susedov zasiahlo aj mohutné krupobitie a na čele búrok sa vytvoril veľmi výrazný shelf cloud.

Zdroj úvodného obrázka: Patryk Ś-a, Sieć Obserwatorów Burz, Poľsko

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *