Press "Enter" to skip to content

Uplynuli tri roky od ničivého tornáda na Morave – hrozia v budúcnosti ďalšie?

Včera, 24. júna, si Česko pripomenulo smutné výročie tragického tornáda spred troch rokov. Prírodný živel, aký v Európe nemá obdobu, si vtedy vyžiadal až 6 ľudských životov a spustošil viaceré obce v línii od Břeclavi až po Hodonín.

Čo sa vlastne stalo?

V strednej Európe sa v tom čase nachádzala brázda nízkeho tlaku vzduchu, pred ktorou k nám prúdil pôvodom tropický vzduch od juhu až juhozápadu. Na Slovensku v tom čase vrcholila vlna horúčav a teploty dosahovali hodnoty až 35°C.

Oblasť Moravy sa nachádzala v špecifických podmienkach s vhodným teplotným gradientom, výrazným výškovým prúdením a strihom vetra ideálnym pre vznik silných búrok a potenciálnych tornád.

Pre územie Moravy platila výstraha 3. stupňa od služby Estofex, ktorá upozorňovala na riziko tornád a aj vďaka ich úspešnej predpovedi sú dnes ich výstrahy tak veľmi sledované.

Vo večerných hodinách došlo k vzniku početnej línie silných búrok, ktoré kopírovali pohraničie Česka a Slovenska a postupovali severovýchodným smerom na Sliezsko a Poľsko. Tieto búrky mali supercelárny charakter, vyznačovali sa obrovskou dynamikou a prinášali silné nárazy vetra a krupobitie.

Časť z týchto silných búrok zasiahla aj Slovensko, v podvečerných hodinách zasiahli najprv oblasť Záhoria a počas noci neskôr Kysuce.

V jednej z rotujúcich superciel zosadlo za Břeclavou spomínané tornádo, ktoré postupne dosiahlo nevídané rozmery a silu. Ohromné parametre mala aj jeho životnosť – tornádo na svojej dráhe prekonalo až 26 kilometrov, čo rozhodne nie je bežné.

Tornádo bohužiaľ postupovalo cez obývanú oblasť a zasiahlo až niekoľko obcí za sebou. Počas svojej dráhy zasiahlo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a mesto Hodonín. Tornádo o neuveriteľnej sile F4 napáchalo obrovské škody a vyžiadalo si šesť ľudských životov a vyše 200 zranených.

Výhľad do budúcnosti

Až do 24. júna 2021 platilo to, že tornáda takejto sily a rozsahu sa v Európe nevyskytujú a typické sú skôr pre USA. Práve táto udalosť však ukázala, že vplyvom klimatickej zmeny sa aj takéto extrémne situácie budú vyskytovať častejšie.

S otepľovaním planéty súvisí aj dynamika atmosféry – teplejší vzduch dokáže nasať viac vodnej pary ako obvykle, čo potom vedie k silným búrkam, na ktoré sme si už za posledné roky v podstate aj zvykli.

Čo je však horšie, s búrkovými situáciami sa čoraz častejšie spájajú aj supercely, z ktorých sa môžu vyvinúť aj spomínané tornáda.

Len tento rok priniesol okrem početných búrok aj nezvyčajne časté tornáda, ktoré sa vyskytli najmä v západnej Európe, no neobišli ani našu oblasť – vyskytli sa napríklad v Maďarsku (Szombathely), v Rakúsku (Graz) a aj na Slovensku (okolie Rimavskej Soboty).

Vyhliadka do budúcnosti teda nie je pozitívna, tornád bude na európskom kontinente postupne pribúdať. Samozrejme, drvivá väčšina nebude silnejšia ako kategória F1 až F2, no nie je vylúčené, že tornádo podobného rozsahu sa v Európe v najbližších rokoch zopakuje.

Zdroj úvodného obrázka: HZS Jihomoravského kraje

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *