Press "Enter" to skip to content

V noci nás čaká tzv. jahodový spln, bude výnimočný z viacerých hľadísk

Počas dnešnej noci, o 3:10 nad ránom nastane spln, ktorý sa zvykne označovať aj ako „jahodový“ spln. S jeho farbou však toto pomenovanie nemá nič spoločné a tento názov je zaužívaný pre júnový spln, keďže ide o mesiac zberu jahôd.

Tohtoročný jahodový spln bude výnimočný z viacerých hľadísk. Tým najhlavnejším je doba, kedy spln nastane. Nachádzame sa v období letného slnovratu a spln v tomto čase nastáva len výnimočne.

Takáto situácia sa opakuje len približne každých 20 rokov, takže môžeme hovoriť o najnižšie postavenom splne za toto časové rozpätie. Je to tak preto, že v tomto čase sa Mesiac nachádza v najjužnejšom bode svojej dráhy.

Ďalším špecifikom vyplývajúcej z tejto skutočnosti je fakt, že sa Mesiac môže zdať na pohľad väčší ako zvyčajne. Pôjde o ilúziu, ktorá takisto vyplýva z jeho nižšieho postavenia na svojej dráhe. Vďaka tejto skutočnosti môže mať vo vyšších zemepisných šírkach aj červenší odtieň.

Nočný spln bude najviac viditeľný práve počas týchto 3 dní a zaujímavo tak spestrí svätojánske oslavy a oslavy slnovratu. Paradoxom je aj to, že tento spln ešte viac osvetlí najkratšie noci v roku.

Bohužiaľ, pozorovanie tohto úkazu dnes v noci naruší prechod studeného frontu. Ten po dnešných tropických teplotách prinesie aj lokálne nočné búrky. Búrky budú pokračovať aj počas zajtrajšieho dňa.

Najmä v západnej polovici by sme mali zvážiť nočné pozorovania. Búrky môžu byť počas noci v tejto oblasti mimoriadne silné a pre Česko je dokonca v platnosti až výstraha 3. stupňa od Estofexu.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *