Press "Enter" to skip to content

Prichádza séria extrémnych horúčav

Po chladnom začiatku júla sa teploty postupne počas víkendu vrátili na tropické hodnoty. Situáciu narušil až príchod studeného frontu, ktorý sa momentálne nad naším územím rozpadáva.

Front tak neprinesie ochladenie, iba dusné počasie vhodné pre tvorbu búrok. Búrky sa vyskytovali už včera a nad ránom, ale najsilnejšie boli dnes popoludní a naďalej pred nimi platí aj výstraha 2. stupňa od SHMÚ.

Búrky sa tvoria najmä na strednom a východnom Slovensku, západ má len malú oblačnosť. Zajtra by sa zrážky mali vyskytovať už len minimálne.

Zlou správou však je, že rozpadávajúci sa studený front ochladenie neprinesie. Po zadnej strane tlakovej výše k nám bude prúdiť horúci vzduch od juhu a utorkové teploty môžu dosiahnuť až 34°C.

Od stredy pôjdu teploty ešte vyššie, budú dosahovať až 35°C a dokonca sa k nim pridá aj vlhký vzduch. Na pocit tak bude nielen teplo, ale aj nepríjemne dusno. S dusným počasím budú spojené aj postupné prehánky a búrky.

Horúčavy by mali vrcholiť v piatok, kedy sa očakáva teplota 37°C a pôjde tak doteraz o najteplejší deň tohto roka. Situáciu by mal ukončiť až studený front.

Jeho pohyb sa z dnešného pohľadu ešte nedá presne predpovedať, no ak by sa náhodou zvlnil a spomalil svoj pohyb, znamenalo by to pokračovanie extrémnych horúčav aj počas víkendových dní, najmä na východe.

Pekelné horúčavy v juhovýchodnej Európe

Veľmi horúce leto aj naďalej pokračuje v juhovýchodnej Európe. Až do polovice mesiaca budú teploty na Balkáne atakovať neuveriteľných 45°C.

Vlna horúčav sužuje okrem Európy aj západ severoamerického kontinentu. V Las Vegas padol nový teplotný rekord 48,9°C (120°F).

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *