Press "Enter" to skip to content

Zvlnený studený front prinesie búrky, tie môžu byť aj silnejšie

Počasie naprieč strednou Európou začína ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad Bieloruskom. Ten už v týchto chvíľach prináša prehánky a búrky najmä do okolitých štátov.

Búrky sa dnes tvorili už počas dňa a zasiahli najmä Česko, Poľsko a Rakúsko, pričom vo Viedni sa dokonca vyskytla aj supercela. Tá našťastie časom zoslabla.

Búrková oblačnosť nad Rakúskom bola dnes vo večerných hodinách dobre viditeľná aj z Bratislavy. Tieto búrky pôvodne smerovali k hlavnému mestu, nakoniec však zoslabli a dorazili len v podobe prehánky.

Pred dnešnými búrkami boli vydané viaceré výstrahy. Služba Estofex upozorňuje najmä na silnejší vietor a možnosť krupobitia, najmä v pohraničí Rakúska, Nemecka a Česka. V oblasti Ukrajiny a Bieloruska dokonca môžu nastať vhodné podmienky na vznik tornáda.

Výstrahy pred búrkami platné do zajtrajšieho rána
Zdroj: Storm Forecast / Estofex

V nasledujúcich hodinách nás pred príchodom studeného frontu čakajú početné prehánky a ojedinelé búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Front sa bude nad nami vlniť počas utorka a stredy, kedy sa okrem búrok môžu vyskytnúť aj výraznejšie zrážkové úhrny. Situácia by sa mala upokojiť až v priebehu štvrtka, kedy k nám začne zasahovať okraj tlakovej výše.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *