Press "Enter" to skip to content

Hurikán Beryl zosilnel na najvyššiu 5. kategóriu a prepisuje rekordy

Tohtoročná sezóna hurikánov je len vo svojom úvode a už stihla prepísať rekordy. Už v predošlých článkoch sme upozorňovali na extrémnu silu tohtoročných hurikánov.

Táto predikcia sa naplnila už pri druhom hurikáne sezóny, ktorý dosiahol najvyššiu 5. kategóriu už rekordne skoro. Ide vôbec o najskorší termín vzniku hurikánu tejto kategórie v histórii pozorovaní!

Ešte nikdy sa v oblasti Atlantiku nestalo, aby tak silný hurikán udrel takto skoro, pretože najvhodnejšie podmienky pre hurikány nastávajú až na konci leta a počas septembra.

Doteraz platilo, že najskorším dátumom hurikánu najvyššej piatej kategórie bol 16. júl 2005 a išlo o hurikán Emily. Len pre zaujímavosť, hurikánová sezóna 2005 bola tiež mimoriadna a priniesla aj ničivý hurikán Katrina v závere augusta. Tohtoročná sezóna by mala byť podľa predpovedí ešte extrémnejšia.

Hurikán už stihol napáchať škody na južných ostrovoch Malých Antíl, konkrétne Svätý Vincent a Grenadíny, Trinidad a Tobago, Grenada a Barbados. Hurikán pokračuje ďalej na severozápad a očakáva sa, že zasiahne Jamajku a mexický polostrov Yucatán.

Očakávaná trasa hurikánu Beryl:

Pozrite si ničivé prejavy hurikánu Beryl:

Rozhodne zaujímavý je aj záber priamo z oka hurikánu:

Každoročne sa hurikánom vopred udeľujú mená podľa abecedného poradia a v prípade ničivého hurikánu je dané meno vyradené. Tento rok budú udelené rovnaké mená ako v roku 2018, avšak mená Florence a Michael boli kvôli svojej ničivej sile týchto hurikánov nahradené.

Očakávané mená hurikánov v sezóne 2024
Zdroj: Fox Weather

Zdroj úvodného obrázka: Tropical Tidbits

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *