Press "Enter" to skip to content

Oblaky Cirrocumulus (cirokumulus, riasokopa, riasová kopa)

Aktualizované 31. marca 2023

Oblaky cirrocumulus sú typom oblakov vo vysokých výškach, ktoré sa javia ako malé, biele, nadýchané masy alebo chumáče, niekedy označované ako „ovčie chrbty“ alebo „makrelové nebo“. Vytvárajú sa vo výškach 5 – 10 km a pozostávajú skôr z ľadových kryštálikov ako z vodných kvapiek.

Cirokumuly sa často spájajú s pekným počasím, ale môžu byť aj známkou blížiacej sa búrky. Zvyčajne sú usporiadané do radov alebo vzorov a môžu pokrývať veľkú plochu oblohy. Keď slnko svieti cez oblaky cirrocumulus, môže vytvoriť krásny a výrazný efekt, známy ako „ohnivá obloha“.

Často sa zamieňajú s oblakmi altocumulus, ktoré sú podobne vyzerajúcim typom oblakov, ale tvoria sa v nižších výškach. Ak chcete rozlíšiť oblaky cirrocumulus a altocumulus, pozrite sa na výšku oblakov na oblohe – ak sú vo veľkej výške, pravdepodobne ide o oblaky cirrocumulus.

Celkovo sú oblaky cirrocumulus krásnym a fascinujúcim typom oblakov, ktoré možno pozorovať, a môžu poskytnúť cenné informácie o poveternostných podmienkach v atmosfére.

makrelový vzor
Zdroj: Bruce Amos / Shutterstock.com
  • Názov „cirrocumulus“ pochádza z latinských slov „cirrus“ a „cumulus“, čo znamená „kučeravý“ a „kopa“. Oblaky cirrus sú vysokohorské oblaky, ktoré sú zložené z ľadových kryštálikov, zatiaľ čo oblaky cumulus sú nízkohorské oblaky, ktoré vznikajú stúpaním teplého vzduchu. Oblaky cirrocumulus sú tak pomenované preto, lebo majú podobný vzhľad ako oba tieto typy oblakov – sú zložené z ľadových kryštálikov ako oblaky cirrus, ale majú definovanejší tvar ako oblaky cumulus. Predpona „cirro-“ sa používa na označenie oblakov s vysokou nadmorskou výškou, takže oblaky cirrocumulus sa zaraďujú k typu oblakov s vysokou nadmorskou výškou.
  • Oblaky cirrocumulus sú v porovnaní s inými typmi oblakov pomerne zriedkavé a vyskytujú sa skôr v podobe škvŕn alebo radov než veľkých súvislých útvarov. Často sa spájajú so stabilnými vysokotlakovými systémami, ale môžu naznačovať aj blížiaci sa teplý front.
  • Skladajú sa z malých ľadových kryštálikov, ktoré sú také malé, že zostávajú visieť v atmosfére. Tieto kryštáliky môžu vzniknúť, keď vlhkosť zamrzne na drobných časticiach vo vyšších vrstvách atmosféry, čím sa vytvoria malé biele chumáče oblakov.
  • Majú zvyčajne bielu alebo sivobielu farbu a štruktúrovaný, nadýchaný vzhľad. Od iných výškových oblakov, ako sú oblaky cirrus a cirrostratus, ich možno rozlíšiť podľa menšej veľkosti a definovanejšieho tvaru.
  • Keď slnečné svetlo prechádza cez oblaky cirrocumulus, môže vytvoriť ohromujúci efekt známy ako „ohnivá obloha“ alebo „makrelové nebo“. K tomu dochádza, keď sa slnečné svetlo láme cez ľadové kryštáliky v oblakoch a vytvára vzor rovnobežných čiar a kriviek, ktoré pripomínajú rybie šupiny.
  • Cirokumuly môžu byť dôležitým indikátorom poveternostných podmienok vo vyšších vrstvách atmosféry. Ak sú usporiadané do radov alebo obrazcov, môžu naznačovať prítomnosť strihu vetra alebo turbulencie, ktoré môžu byť nebezpečné pre lietadlá. Môžu tiež signalizovať blížiaci sa teplý front, ktorý môže priniesť zrážky a zmenu poveternostných podmienok.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *