Press "Enter" to skip to content

Ako budú vyzerať prvé májové dni?

Dnešným dňom začal z meteorologického hľadiska posledný jarný mesiac máj. To, či budeme svedkami až takých výkyvov ako v apríli, z dnešného pohľadu nemožno predpovedať, no môžeme sa aspoň pozrieť, akým počasím nás tento mesiac privíta.

Prvý májový deň bude podobný ako predošlé dni, teda stále budeme na zadnej strane tlakovej výše, v dôsledku čoho bude slnečno a teplo, ale treba rátať aj s výraznejším juhovýchodným vetrom hlavne v južnej časti západného Slovenska.

Nasledujúce dni však dôjde k zmene, keďže nás začne ovplyvňovať oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európu. Tá nám síce zachová teplejší charakter počasia, no prinesie aj vlhší vzduch od juhu.

Začiatok prvej májovej dekády bude teda mať vlhší charakter, s početnými prehánkami, najmä na západe. Takýto charakter počasia by mal pretrvať aj cez víkend a na začiatku budúceho týždňa, kedy sa budeme nachádzať v nevýraznom tlakovom poli.

Ojedinele sa budú vyskytovať aj búrky, čím sa pozvoľne začne aj tohtoročná búrková sezóna. Tá sa naplno rozbehne už dnes vo Francúzsku, kde sa v okolí spomínanej tlakovej níže budú tvoriť aj silnejšie búrky, ktoré tu budú mať vhodné podmienky – výstupné prúdy tlakovej níže, dostatok vlhkosti a vyššia teplota vzduchu okolo 25°C, vďaka čomu budú mať búrky potrebnú dynamku. V tejto oblasti boli vydané aj viaceré výstrahy, pričom sú najviac ohrozené oblasti od Burgundska po Hornú Normandiu. Na pozore by sa teda malo mať aj hlavné mesto Paríž.

Búrky, ktoré sa majú o pár dní vyskytnúť aj v našej oblasti by mali byť o niečo slabšie.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *