Press "Enter" to skip to content

Mimoriadne teplý Atlantik – ovplyvní blížiacu sa hurikánovú sezónu?

Atlantický oceán je na túto ročnú dobu nezvyčajne teplý, najmä však v oblasti severne od rovníka. Je to spôsobené jednak klimatickou zmenou, ktorá urýchľuje abnormálne prehrievanie všetkých svetových oceánov, no tento rok sú jej prejavy znásobené odchádzajúcim El Niño.

Zaujímavosťou je, že aj keby sa táto oblasť zohrievala najpomalšie od roku 1982, stále by Atlantický oceán skončil ako štvrtý najteplejší.

To, že Atlantik je prehriaty práve v tejto oblasti, môže priniesť viacero dopadov na okolitú klímu, pričom dnes sa najviac hovorí o jeho vplyve na nadchádzajúcu hurikánovú sezónu, ktorá sa začína v júni. Táto oblasť Atlantického oceánu je totižto „liahňou“ hurikánov, ktoré potom postupujú smerom k Mexickému zálivu.

Teplejšia voda v tejto oblasti dáva ešte výhodnejšie podmienky pre formovanie a dynamiku hurikánov. Odborníci z Colorado State University (CSU) očakávajú mimoriadne aktívnu hurikánovú sezónu a počítajú aj s možnosťou extrémnejších prejavov. Hurikánom by podľa nich mala prospieť aj zmena z El Niña na La Niñu, čo bude znamenať ešte priaznivejšie veterné podmienky pre vznik hurikánov.

Extrémom je nepretržitá rekordná denná teplota v severnej časti Atlantiku, ktorá sa zastavila až na čísle 421 dní:

Okrem spomínaných prejavov môže tento faktor znamenať mimoriadne horúce leto v Európe, rovnako znásobené aj odchádzajúcim El Niño. Viacerí svetoví meteorológovia už dnes vyjadrili svoje obavy pred tohtoročným letom.

S tým sú okrem vlny horúčav a sucha spojené aj lesné požiare a v neposlednom rade takéto teploty predstavujú obrovskú záťaž pre ľudské zdravie. Napríklad ťažko skúšané Grécko sa už v týchto dňoch pripravuje na ochranu pred požiarmi počas nadchádzajúcej sezóny, ktorá môže byť ešte viac extrémna ako tá minuloročná.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *