Press "Enter" to skip to content

Jún 2024 v skratke – prvé horúčavy, veľa búrok a ďalšie zrážkové rekordy

Máme za sebou prvý letný mesiac jún, ktorý bol z teplotného hľadiska mierne nadpriemerný. V dnešnej analýze sa môžeme spätne pozrieť na všetko zaujímavé, čo tento mesiac priniesol.

Medardova kvapka a časté búrky

Prvé júnové dni nadviazali na predošlý mesiac máj. Vyskytovali sa početné zrážky a búrky, ktoré môžeme zaradiť k obdobiu Medardovej kvapky.

Vyskytovali sa aj supercely a jedna z nich priniesla 6. júna výrazné krupobitie do Košíc. Zaujímavá situácia nastala večer 9. júna, kedy sa silné búrky spojené so studeným frontom vyskytovali na juhozápadnom Slovensku. Tieto búrky opäť priniesli aj krupobitie, ktoré ničilo úrodu a v daný večer udrelo aj mimoriadne veľa bleskov.

Front sa nad Slovenskom v ďalších dňoch postupne vlnil a priniesol pomerne chladné obdobie. V západnej Európe sa dokonca ochladilo natoľko, že sa nad ránom vyskytli aj mrazy.

Povodeň na Dunaji

Cyklonárna situácia zo začiatku júna priniesla do Bavorska výrazné zrážkové úhrny. To po predošlých májových dažďoch spôsobilo prudké stúpanie vodných tokov v povodí Dunaja a následne aj povodeň na Dunaji.

Povodeň zasiahla najmä nemecké mesto Passau, no aj na Slovensku sme zaznamenali 2. stupeň povodňovej aktivity. Problémy však paradoxne spôsobila Morava, ktorá síce nedosahovala až tak vysokú hladinu, no vplyvom vysokej hladiny Dunaja bolo okolie jej ústia zatopené.

Povodeň v ústí Moravy pod hradom Devín / 5.6.2024

Prvé horúčavy

V druhej polovici júna sa o slovo prihlásili aj tropické teploty. Prvá séria horúcich dní začala 17.6. a priniesla teploty, ktoré sa šplhali k 35°C a takisto aj saharský prach. Séria bola narušená prechodmi jednotlivých frontov, no v závere mesiaca sa opäť vyskytli tropické teploty s maximom 35,4°C v Mužli.

Vyskytli sa aj prvé tropické noci, teda noci, keď teplota neklesla pod 20°C. Zaujímavosťou je noc na 30.6., kedy v Moravskom Svätom Jáne teplota dokonca neklesla ani pod 25°C.

Ďalšie búrky

Búrky sa tvorili aj v záverečnej júnovej dekáde. Najprv sa vytvárali počas prechodu studeného frontu po letnom slnovrate a tieto búrky boli najvýraznejšie na východe, keďže tu front postupoval až 22. júna vo večerných hodinách.

Mimoriadne búrky sa potom tvorili v súvislosti s výškovou tlakovou nížou nad Jadranom odo dňa 26.6. Tieto búrky priniesli extrémne zrážkové úhrny na Podunajskej nížine. V oblasti od Hurbanova až po Nitru napršalo vyše 100 mm a v tejto oblasti ide o najvyšší úhrn zrážok od začiatku pozorovaní.

Denné úhrny zrážok na stanici Hurbanovo a rekordný úhrn z dňa 26.6.2024
Zdroj: Klimatologické spravodajstvo / SHMÚ

Ďalšie búrky potom prišli na prelome mesiacov a tieto búrky už súviseli so studeným frontom, ktorý ukončil vysoké teploty v závere mesiaca.

Európa

Podobne ako v máji, tak aj v júni spadlo vo väčšine západnej Európy výrazne viac zrážok ako je priemer. Opäť za to môže postavenie tlakových níží v tejto oblasti a časté prechody atmosférických frontov. Naopak, juhovýchodná Európa bola opäť vystavená prúdeniu horúceho vzduchu a spadlo tam aj menej zrážok.

Mesačná odchýlka zrážok v júni 2024
Zdroj: Ventusky

Vyhliadka:

Júl sa po prechode studeného frontu začne o niečo chladnejším počasím. Podľa očakávaní sa však ani tento mesiac nevyhneme tropickým teplotám a silným búrkam.

Komentujte ako prvý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *